De invloed van de doorklikratio

De doorklikratio is veruit de meest belangrijkste factor in het berekenen van je kwaliteitsscore. Dat komt omdat Google het aantal impressies per klik gaat bekijken als een soort stem van de gebruiker.

Advertenties die vaak worden aangeklikt spreken de gebruikers aan, waardoor ze als relevant beschouwd kunnen worden. Stel dat twee adverteerders afwisselend worden getoond op de eerste twee posities. Adverteerder A heeft een doorklikratio van 25%, Adverteerder B moet het stellen met slechts 8%.

Voor die bepaalde zoekopdracht spreekt adverteerder A dus meer aan dan adverteerder B. Dit zal een invloed hebben op de berekende kwaliteitsscore voor die zoekopdracht.

Het is logisch dat hoe hoger je positie is, hoe hoger je CTR zal zijn. Google houdt daar rekening mee door met trappen te werken. Bepaalde advertenties, voor bepaalde zoekopdrachten, op bepaalde posities moeten een bepaalde CTR halen. Is de CTR hoger dan zal dit de berekende kwaliteitsscore verhogen, is de CTR lager dan zal de berekende score ook lager uitvallen.

Hoe kan je de doorklikratio verhogen?

 • De advertenties die je gebruikt
  Wanneer de tekst van je advertenties niet genoeg overtuigd, zullen zoekers er ook minder op klikken. Neem eens een kijkje bij de concurrentie. Hoe prijzen zij hun websites aan? Is er iets dat ontbreekt? Heb je soms een typfoutje in je advertentie? Het zijn allemaal zaken die zoekers kunnen afstoten.
 • De zoekwoorden waarmee je wil adverteren.
  Het is enorm moeilijk om de juiste zoekwoorden te vinden voor je campagne. Wanneer je te breed gaat zullen te veel mensen die niet geĆÆnteresseerd zijn je advertentie te zien krijgen. Hierdoor kan je CTR sterk verlagen. Soms ga je dan weer te nauw en wordt er amper op die opdracht gezocht.
 • Stel dat je aanwezig bent op een vakbeurs. Je wil je advertenties tonen wanneer mensen informatie zoeken over die beurs. Wanneer je dan gewoon een advertentie toont voor je website kan je een zeer lage CTR hebben.

  Mensen zijn niet naar je op zoek. Ze willen informatie over de beurs. Denk na over hoe je jouw advertentie relevant kan maken voor de zoeker. Je zou eventueel mensen kunnen uitnodigen om langs te komen op je stand. Laat hen een bon afdrukken om een gratis stalentasje te geven.

  Op die manier toon je geen advertentie meer die mensen niet verwachten en kan je vooraf potentiƫle klanten naar je website en stand lokken.

Leave a Reply