Google AdWords

De invloed van de doorklikratio

De doorklikratio is veruit de meest belangrijkste factor in het berekenen van je kwaliteitsscore. Dat komt omdat Google het aantal impressies per klik gaat bekijken als een soort stem van de gebruiker.

Advertenties die vaak worden aangeklikt spreken de gebruikers aan, waardoor ze als relevant beschouwd kunnen worden. Stel dat twee adverteerders afwisselend worden getoond op de eerste twee posities. Adverteerder A heeft een doorklikratio van 25%, Adverteerder B moet het stellen met slechts 8%.

Voor die bepaalde zoekopdracht spreekt adverteerder A dus meer aan dan adverteerder B. Dit zal een invloed hebben op de berekende kwaliteitsscore voor die zoekopdracht.

Het is logisch dat hoe hoger je positie is, hoe hoger je CTR zal zijn. Google houdt daar rekening mee door met trappen te werken. Bepaalde advertenties, voor bepaalde zoekopdrachten, op bepaalde posities moeten een bepaalde CTR halen. Is de CTR hoger dan zal dit de berekende kwaliteitsscore verhogen, is de CTR lager dan zal de berekende score ook lager uitvallen.

Hoe kan je de doorklikratio verhogen?

 • De advertenties die je gebruikt
  Wanneer de tekst van je advertenties niet genoeg overtuigd, zullen zoekers er ook minder op klikken. Neem eens een kijkje bij de concurrentie. Hoe prijzen zij hun websites aan? Is er iets dat ontbreekt? Heb je soms een typfoutje in je advertentie? Het zijn allemaal zaken die zoekers kunnen afstoten.
 • De zoekwoorden waarmee je wil adverteren.
  Het is enorm moeilijk om de juiste zoekwoorden te vinden voor je campagne. Wanneer je te breed gaat zullen te veel mensen die niet geïnteresseerd zijn je advertentie te zien krijgen. Hierdoor kan je CTR sterk verlagen. Soms ga je dan weer te nauw en wordt er amper op die opdracht gezocht.
 • Stel dat je aanwezig bent op een vakbeurs. Je wil je advertenties tonen wanneer mensen informatie zoeken over die beurs. Wanneer je dan gewoon een advertentie toont voor je website kan je een zeer lage CTR hebben.

  Mensen zijn niet naar je op zoek. Ze willen informatie over de beurs. Denk na over hoe je jouw advertentie relevant kan maken voor de zoeker. Je zou eventueel mensen kunnen uitnodigen om langs te komen op je stand. Laat hen een bon afdrukken om een gratis stalentasje te geven.

  Op die manier toon je geen advertentie meer die mensen niet verwachten en kan je vooraf potentiële klanten naar je website en stand lokken.

Posted by Tim in Google AdWords, 0 comments

Hoe bepaalt Google de kwaliteitsscore?

Google bepaalt de kwaliteitsscore automatisch. Het gaat daarvoor kijken naar 3 eigenschappen:

 • Relevantie
  Wat is de overeenkomst tussen de zoekopdracht van de gebruiker en de combinatie tussen je advertenties, zoekwoorden en advertentiegroepen?
 • Kwaliteit van de landingspagina
  Wat staat er op je landingspagina? Stuur je mensen meteen naar de juiste pagina voor deze zoekopdracht, of laat je ze eerst nog zoeken?
 • Doorklikratio van de advertenties
  Hoe spreken je advertenties aan? Vinden mensen het de moeite om er op te klikken?

De drie factoren die de kwaliteitsscore bepalen wegen niet allemaal even zwaar door. Hal Varian, de hoofdeconoom van Google, gaf in een YouTube filmpje wat meer uitleg over Google AdWords. Daarin woog de doorklikratio van de advertenties het zwaarste door. Op een afstand volgde dan de relevantie van de AdGroup en de kwaliteit van de landingspagina’s.

Hoewel hij geen specifieke percentages gaf liet hij wel een taartdiagram zien:

Google gaat bij het berekenen van de kwaliteitsscore ook naar het verleden kijken. Ben je altijd al een adverteerder geweest die met relevante advertenties komt, waar vaak op wordt geklikt? Dan zal je met een hogere score starten dan een nieuwe adverteerder.

Hoe beter jouw campagnes, hoe meer Google je ervoor zal belonen.Posted by Tim in Google AdWords, 0 comments

Wat is de kwaliteitsscore

Google zet een aantal zaken op een rij en schat zo in hoe relevant je bent voor een bepaalde zoekopdracht. De berekening van alle factoren levert de kwaliteitsscore op.

Google toont je een inschatting van je kwaliteitsscore via een schaal van 1 tot 10. Eigenlijk kan je die schaal in drie grote delen opdelen:

 • 1 tot en met 4: Amper relevant
 • 5 tot en met 7: Behoorlijk relevant
 • 8 tot en met 10: Zeer relevant

Stel je hebt een schoenwinkel. Je adverteert op “schoenen kopen”, “schoenwinkel” en andere gerelateerde zaken. Die woorden zullen doorgaans een kwaliteitsscore hebben van 7 tot 10.

Je hebt ook gratis verzending dus voeg je het zoekwoord “gratis” aan je AdGroup toe. Je controleert de kwaliteitsscore, die is slechts een 3? Je geeft toch gratis verzending? De score is zo laag omdat mensen die zoeken op gratis niet noodzakelijk geïnteresseerd zijn in schoenen.

De kwaliteitsscore zorgt ervoor dat zoekers de juiste advertenties te zien krijgen. Een hoge score beloond adverteerders met een hogere positie tegen een lagere kost per klik. Een lage score bestraft adverteerders met een lagere positie tegen een hogere kost per klik.

De kwaliteitsscore zorgt er op die manier voor dat de driehoeksverhouding tussen Google, adverteerders en zoekers in evenwicht blijft.

 1. Een punt
 2. Een ander punt
 3. En nog een ander punt
Posted by Tim in Google AdWords, 2 comments